sobota, 19 października 2013

Guma do żucia z ... aspartamem???

Wszyscy wiedzą, że cukier szkodzi. Dlatego gdy dzieci naciągną rodziców "na coś słodkiego", najczęściej w koszyku ląduje guma do żucia. Bez cukru!!!! Czy to aby jednak dobrze? Guma słodka musi być, bo inaczej nie smakowałaby dzieciom, więc zamiast cukru dodawany jest ... aspartam. Aspartam to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym: C14H18O5N2. Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951. Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii, jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących.




Atrakcyjność aspartamu jako słodzika wynika z faktu, że jest on ok. 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność, przy stężeniach dających wrażenie słodyczy jest niemal zerowa. Smak aspartamu nie jest identyczny ze smakiem zwykłego cukru. Słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach. Kombinacja aspartamu z innym słodzikiem acesulfamem w smaku jest nieodróżniana u większości ludzi od cukru.

Odpowiedzmy sobie na pytanie: czy warto się truć i ryzykować ???

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz