wtorek, 3 września 2013

Ciekawostki kulinarne





…kiełki roślin ułatwiają trawienie pokarmów? Młode kiełki roślin są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów i zawierają mniej kalorii niż same nasiona z których wyrosły. Dodatkowo enzymy zawarte w kiełkach ułatwiają trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków.

... zielone warzywa, szczególnie liściaste, skutecznie neutralizują wolne rodniki? Kiedy intensywnie ćwiczymy i chudniemy, w organizmie, w procesach utleniania powstają wolne rodniki. Dlatego warto wówczas spożywać warzywa bogate w witaminy A, E i K (np. szpinak, paprykę, szczaw, sałatę, brokuł, brukselkę) i w dodatku skropione odrobiną oliwy z oliwek, która zawiera najmniej wielonienasyceniowych kwasów tłuszczowych i również witaminę A i E.

…seler to idealne warzywo dla odchudzających się? Zawiera tak niewiele kalorii, że stał się synonimem odchudzania. Jest bogaty w błonnik, a w połączeniu z z dużą zawartością wody daje efekt sytości. Jednak to warzywo ma również więcej zalet - zawiera m,in dużo potasu, który ma wpływ na obniżanie ciśnienia tętniczego. Chrupmy więc seler przez cały rok dla zdrowia i szczupłej sylwetki.

…to Amerykanie jako pierwsi zmieszali sałatę z mięsem, grzybami, rybą, drobiem, serami i skorupiakami? Ciągle młoda kuchnia amerykańska nie jest szczególnie związana tradycjami określoną tradycją i stąd jest bardziej otwarta na eksperymenty. Sałatki spożywa się tam wtedy, gdy przyjdzie na to ochota, a nie według ściśle określonej kolejności we wcześniej ułożonym menu.

…morele pomagają zapobiegać chorobom krążenia i nowotworowym? Morele mają także moc obniżania ciśnienia krwi! Wartość energetyczna moreli w 100 g. to 48 kcal. Owoce te są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, błonnika, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Mają sporo witaminy C i wapnia.

źródło: fitandeasy.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz